Co myslí si stylistka Adéla Kopáčková?

Snímek obrazovky 2022-02-16 121923Je styl něco, co se dá naučit, nebo je to něco, s čím se člověk rodí? Jak nám kapsulový šatník ulehčuje život a co si myslí o barvě roku 2022? Na to jsme se ptali módní stylistky Adély Kopáčkové, která lidem pomáhá zorientovat se ve světě stylingu. 

Je vkus něco, s čím se člověk rodí? Anebo existují třeba pevné postupy, jak být stylový? Ptám se proto, že samozřejmě každému se líbí něco jiného a každý má třeba i jiný typ postavy. 

Existují postupy na to, jak poskládat perfektní outfit, ale vkus se nikdo nenaučí, to v sobě člověk musí mít. Někomu jde matika, někdo má estetické cítění, každý máme něco co, co nás baví, jde nám to a postupem času to rozvíjíme. Člověk se může řídit módními trendy, ale pokud má svůj osobitý styl, tak má vyhráno. Pokud nemůžeme najít styl, doporučuji koukat na Instagram, do časopisů, na Pinterest a neustále koukat a ukládat vše co se nám líbí.

Když na svém instagramovém profilu sdílíte takzvanou rovnici pro osobní styl, tak v popisku zmiňujete, že právě zmíněný osobní styl je něco, co odráží naši jedinečnost a kolikrát nám může otevřít dveře k vysněnému životu. Možná je to trochu nadnesené, ale domníváte se, že vám ty správné šaty mohou změnit život?

Ano, v lepších šatech prostě zapůsobíte. Když půjdete na pohovor do vysněné práce v nevkusném oblečení a neupravená, pravděpodobně tu pozici dostane člověk, který přijde v lepších šatech, protože zkrátka zapůsobí lépe a kolikrát to může být i bez ohledu na to, jaké kdo má znalosti.

Taky svým sledujícím dáváte rady ohledně takzvaného kapsulového šatníku. Pokud se rozhodnu dát svému šatníku nějaký řád, co je ten nejdůležitější krok?

Nejzásadnější krok je detox neboli vytřídění a uklizení šatníku.

Představme si, že během třídění šatníku narazíme na kousky, ke kterým máme osobní vazbu (třeba šaty, které jsem na sobě měla během báječného rande, boty, které jsem si vzala na promoci, svetr od milované babičky atd).  Jak se těchto kousků zbavit? 

Pokud máme k věcem citovou vazbu, není důvod se jich za každou cenu zbavovat (podle mě). Mám třeba šperkovnici po prababičce, která se absolutně nehodí do stylu mého interiéru, ale nikdy bych ji nevyhodila.

Taky se nám může často stát, že v obchodě narazíme na věc, kterou nutně nepotřebujeme, ale hodně ji chceme. Máte tipy, jak se vyhnout unáhleným nákupům?

Položit si otázku: Mám doma minimálně 3 další věci, které s tímto kouskem unosím? Pokud je odpověď ne, tak už dopředu víte, že vám věc skončí ve skříni s visačkou.

Jaro se pomalu blíží a kapsulový šatník můžeme vytvořit vždy ke konkrétnímu ročnímu období, co byste čtenářkám poradila? Co by měly mít ve svém jarním šatníku?

Vytvořila jsem přímo e-book pro vytvoření kapsulového šatníku na jaro. Jinak určitě alespoň pár pastelových barviček a trenchcoat.

Pantone Color Institute prohlásil za barvu roku 2022 modrofialovou s červeným podtónem s názvem Very peri. Myslíte, že je dobře kombinovatelná?

Nad každou barvou (pokud není neutrální) se musíme zamyslet jak a s čím ji zkombinujeme, abychom nepůsobili přeplácaně, neřekla bych, že je jednoduše kombinovatelná, protože je hodně výrazná.

Dokázala byste jmenovat jeden kousek oblečení, který podle vás nikdy nevyjde z módy? 

Musím opravdu jen jeden? (smích) Tak třeba malé černé šaty.